Teologija i iskustvo vjere - Šarić, Anto (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2017)
Autor se bavi promišljanjem odnosa između teologije i iskustva vjere. Prevladavanje povijesnog rascjepa između nauke i života jedna je od važnih zadaća suvremene teologije. Raščlambom pojmova iskustva vjere i teologije ukazuje se na njihovu nutarnju povezanost. Iskustvo vjere je ne samo predmet teologije nego i njezin izvor i polazište. Ono je i uvjet za teološki rad. Vjera usmjeruje prema teologiji, tj. prema dubljoj spoznaji Božje riječi i Božjeg djelovanja u povijesti spasenja. Teologija, sa svoje strane, potpomaže život vjere, omogućuje rast i napredovanje u vjeri. Svaka se vjera ostvaruje u teološkom procesu. Isprepletanje teologije i kršćanskog života vodi k tome da teologija ostaje doživotna zadaća kršćanina. Ako vjera obuhvaća sav život kršćanina, jedinstvo teologije i iskustva vjere, nauke i života, treba se najzornije očitovati u životu teologa