Nada pak ne postiđuje - Fisichella, Salvatore R. (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2017)
“Dajte obrazloženje nade koja je u vama.” Taj bi naslov htio parafrazirati klasični tekst 1 Pt 3,15, u kojem apostol piše kršćanima u raseljeništvu, govoreći im da se ne boje nikakvih patnji koje moraju podnositi, nego da se klanjaju Gospodinu Isusu, koji je prisutan u dubini srca svakog od njih te “uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama”. Kako bi se posvema razumio smisao ovog izraza, koji se predstavlja kao znakovit scenarij našeg današnjeg razmišljanja, potrebno je voditi računa o dinamici koja omogućuje razvijanje bogatsva koje je prisutno u temi nade. Najprije ćemo ocijeniti kontekst i značenje ovog petrovskog izraza; u drugom dijelu trebat ćemo utvrditi njegovu aktualnost i izazovnost koju ima u našoj situaciji; naposljetku će se doći do izlaganja onoga što je dužnost svakome od nas u svjedočenju ove dimenzije, osobito u perspektivi jubilejske godine.