Govor o Bogu u svjetlu religioznoga odgoja i kateheze - Pavlović, Ante (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
U tekstu se govor o Bogu u religioznom odgoju i katehezi najprije propituje u kontekstu odnosa između suvremene teologije i religijske pedagogije i katehetike te njihove zadaće pred problemima i izazovima postmodernoga, sekulariziranoga i pluralnog društva u kojem Crkva ostvaruje evangelizacijsko i katehetsko poslanje. Potom se analizira posebnost katehetskog govora o Bogu u svjetlu religijske pedagogije i katehetike koja, poštujući tradicionalne oblike govora koji su vlastiti crkvenoj teologiji i praksi, i to biblijski, liturgijski, doktrinarni i egzistencijalni, rabi, pronalazi i usklađuje različite stilove govora o Bogu te stvara uvijek nov govor, prilagođen dobima i mogućnostima naslovnikâ, kulturnim, jezičnim i drugim prilikama u kojima oni žive, osobito kad je riječ o složenosti povezivanja teološkoga, vjersko-odgojnoga, komunikološkoga i lingvističkog aspekta katehetskog odgojno- obrazovnog procesa. Katehetski se govor o Bogu promatra u svjetlu zadaće koju Crkva danas stavlja pred katehezu, tj. da se ostvari autentičan navještaj i crkveno služenje riječi Božjoj koji na sustavan i cjelovit način posreduje i produbljuje kršćansku poruku i vodi do dozrijevanja i zrelosti vjere, bilo osoba bilo crkvene zajednice. Osobito se osnažuje katehetski govor o Bogu koji je vjeran Bogu i čovjeku i životno je inkulturiran u suvremenu kulturu, koji počiva na kršćanskom iskustvu i ostvaruje se u prikladnu jezično-komunikacijskom izričaju.