Antropološke pretpostavke i etičke instance zdravlja - Cozzoli, Mauro; Bilokapić, Šimun (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Ethos zdravlja – normativ ponašanja usmjerenih na očuvanje i promociju zdravlja – cilj je ovoga promišljanja. On je realno moguć na temelju jednoga značenjskog okvira koji iznosi na vidjelo istinu i ljudsko dobro zdravlja, u širem kontekstu života čiji je način bivovanja i izričaj upravo zdravlje; okvira koji je otvoren doprinosima teologije glede smisla, odnosno čovjekova stvorenjskog i spasenjskog odnosa prema Bogu u Isusu Kristu; okvira koji nije čisto opisni nego upravo značenjski: pokazatelj ljudskog dostojanstva zdravlja, a stoga i moralne vrijednosti koje ono izražava i potrebe poštivanja koje zahtijeva. Takav je okvir antropološka pretpostavka etičkih instanca vezanih uza nj, odgovor na neodgodiva pitanja koja se danas pojavljuju na polju zdravlja i života, ispresijecano uvijek novim i kompleksnim mogućnostima biotehnološkog interventa i zaposjednuto alternativnim i problematičnim kulturalnim modelima.