Oslobodi nas od zla - Ančić, Nediljko Ante (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Pisac polazi od stvarnosti raznovrsnih oblika i dubokih dimenzija zla s kojima se svaki čovjek suočava i traži oslobođenje. Misterij zla i u vjeri ostaje do kraja neprotumačiv problem. U posljednje vrijeme opaža se porast utjecaja demonskih sila i zavođenja zloga o čemu svjedoči brojna literatura i na hrvatskom jeziku. Posebni i najsnažniji vid utjecaja sotone jesu opsjednuća, za koje je predviđen liturgijski obred otklinjanja (egzorcizma). Svojedobna primjena tradicionalnog oblika egzorcizma u slučaju Anneliese Michel potaknula je teološku raspravu o porijeklu demonskih sila, načinu njihova djelovanja i prikladnom obliku crkvene molitve nad onima koji imaju simptome opsjednuća ili se naprosto osjećaju bespomoćno ugroženi napadima demona. Autor u nastavku daje prikaz suvremenog, osobito egzegetsko-dogmatskog promišljanja problematike zla/zloga u teologiji. Pritom posebnu pozornost posvećuje pitanju osobnosti sotone/đavla, fenomenu njegove lukavosti i teške dohvatljivosti, odnosno činjenici da je Isus Krist uprisutnjujući kraljevstvo Božje obeskrijepio i pobijedio sve demonske vlasti i sile. Tu praksu oslobađanja ljudi od demonskih utjecaja nastavlja njegova Crkva kroz povijest. U nastavku donosi kritički osvrt na novi Rimski obrednik o egzorcizmu (1999.) i zaključno podastire neka aktualna pitanja glede raspoznavanja soton-kog djelovanja i prakse egzorcizma.