Sadašnji društveni razvitak u Hrvatskoj i etičke vrednote - Grbac, Josip (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Na temelju opsežnih istraživanja koja su o ovoj temi poduzeta u Hrvatskoj posljednjih godina, sada je potrebno ponuditi neki projekt “ozdravljenja” društva i pojedinca u Hrvatskoj. Elementi koji danas negativno utječu na govor o promociji vrijednosti u Hrvatskoj su pretjerana politizacija sveukupnoga društvenog života u Hrvatskoj, nedostatna uloga medija u informativnom i formativnom smislu, mentalitet klijentelizma sa svim svojim negativnim posljedicama, nekritičan pristup pitanju ulaska Hrvatske u Europsku Uniju te neodgovoreno pitanje želimo li Hrvatsku kao laičku ili laicističku državu. Specifičnost govora o vrijednostima u Hrvatskoj sastoji se u tome da vrijednosti još uvijek nisu potpuno izgubile svoju navezanost na religiju, tj. na njihovu transcendentalnu dimenziju. No, imajući u vidu našu prošlost, čini se da je jedini put uspostave neke ljestvice vrijednosti u Hrvatskoj put odgoja za vrijednosti. Odgoj za vrijednosti, osim uvažavanja kriterija koje u tom smislu nudi Europska Unija, u Hrvatskoj mora imati i specifične naglaske, kao što su odgoj za nacionalni identitet, solidarnost i zajedničko dobro.