Između euforije i zabrinutosti. Poljska nakon pristupa Europskoj Uniji - Biel, Robert; Ančić, Nediljko Ante (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Nakon sloma komunizma otvorila se prilika za ponovno ujedinjenje Istočne i Zapadne Europe. Katolička crkva, a time i Crkva u Poljskoj, otpočetka je taj proces pratila i podržavala. Pitanje integracije u EU izazvalo je u poljskom društvu i Crkvi burne rasprave, koje su Crkvu dovele na raspuće i gotovo ugrozile njezino jedinstvo. Nastale su dvije grupacije: protivnici i zagovornici ulaska u Europsku Uniju. Odlučujuću ulogu u toj raspravi odigrao je poljski Papa, koji doduše nije glasovao, ali je svojim pozivom za Poljsku u Europi potaknuo mnoge sunarodnjake da iziđu na referendum i svojim glasom podupru pristup Poljske Europskoj Uniji. Ulazak u EU godine 2004. Poljskoj je donio mnoge gospodarske pogodnosti. Premda je neposredno nakon ulaska prevladavala euforija, sada se sve jasnije vide negativne strane - primjerice iseljavanje - i postavljaju kritička pitanja. Za Crkvu i njezin pastoral ulazak u EU golemi je izazov. Ona se ne može ograničiti samo na to da društvo upozorava na opasnosti bogatstva, nego vjernike mora upućivati na to da su društveni život i područje rada mjesta svjedočenja kršćanske vjere.