Briga za zajedničku kuću - Parlov, Mladen (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2020)
Pitanje okoliša postalo je jedno od najprisutnijih i najizazovnijih tema u suvremenom društvu. Njime se bave eko-aktivisti, ekonomisti, političari, mediji, crkvenjaci, ukratko gotovo svi. Suvremeni mediji, posebno u svojim digitalnim oblicima i izdanjima, doista su sveli svijet na „globalno selo“, tako da određena pitanja u tren oka postaju globalna. A dojam je kako je upravo pitanje okoliša jedno od najzastupljenijih. Naravno da nije isključeno kako neka od tih globalnih pitanja, uključujući i pitanje okoliša, nameću skriveni centri moći zbog vlastitih probitaka i ciljeva. No, bez obzira na javne ili tajne agende, skrivenih ili poznatih centara moći, pitanje zaštite okoliša pitanje je kojim se mora baviti i katolička teologija.