Predgovor - Ančić, Nediljko Ante (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2017)
Više od jednog desetljeća u Crkvi je poradi zabrinjavajućeg slabljenja kršćanske vjere aktualno pitanje novog evangelizacijskog zamaha u europskim zemljama. U tu svrhu na mnogim se znanstvenim skupovima u posljednje vrijeme pomno proučava i raščlanjuje sadašnja konkretna društvena stvarnost. Vrednuju se njezine svijetle i tamne strane, prednosti i slabosti, ukazuje na postignuća, upozorava na opasnosti i degenerativne pojave, a povrh svega se ističu snažne i brze promjene koje su u njima i sada u tijeku. Mnoga od europskih društava prošla su težak put od monarhije, preko totalitarnih sustava komunizma i fašizma, do demokratskih poredaka. Najsvježiji primjer takvih dubokih promjena jest sadašnji preustroj postkomunističkih društava Srednje i Istočne Europe.