Politika u doba globalizacije i tranzicije u hrvatskom društvu - Milardović, Anđelko (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Predmet ovoga rada je promišljanje politike u doba globalizacije i tranzicije. Politika je temeljni pojam politologije. Od davnih vremena, prije svega od Aristotela, do digitalnoga zoon politikon taj je pojam imao različita značenja. Mi ga rabimo u onom kontekstu koji se odnosi na naciju-državu, kao produkt prve moderne. Sva naša znanja o političkom iz doba prve moderne dovedena su u pitanje. Na pomolu je konstruiranje novog pojma politike vezanog za drugu modernu, u kojoj politika, političko, nacija-država dobivaju potpuno novo značenje. Globalizam, globalizacija preobličuje pojam politike i nacije-države. Građevni blokovi nacije-države kao produkta prve modernizacije dobivaju novi oblik i značenje.