Globalizacijski procesi i kriza klasičnih paradigmi - Lozina, Duško (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
U tekstu autor analizira položaj kršćanina u uvjetima suvremenih svjetskih, napose političko-gospodarstvenih odnosa. Globalizacija i internetizacija donose novi izgled suvremenom svijetu, u kojem se kršćanin koji je oslonjen na tradicionalne vrednote uvijek ne osjeća “kod kuće”. Pojava virtualnog svijeta Interneta dovodi kršćanina u brojne kušnje, no unatoč svemu kršćanstvo nije nužno negativno usmjereno prema svim tehnologijskim novotama koje sa sobom nosi globalni razvoj. U takvoj situaciji, koja je često ambivalentna, “tehnologijskoj diktaturi” kršćanin kao alternativu nudi ljubav, mir, pravdu, solidarnost, te u konačnici nadu i kršćanskog Boga.