Kršćanstvo u doba kapitalizma kao religije. Teološki izazov trenutka u svjetlu polemike s Thomasom Rusterom - Tanjić, Željko (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Polazeći od društvene situacije u kojoj se nalazimo, članak u prvom djelu iznosi neke od teoloških kriterija za promišljanje društvenih problema, od slike Boga u židovsko-kršćanskoj tradiciji, do brige za slabe i važnosti teološkog promišljanja svih segmenata društvenog života. Na temelju toga u drugom se poglavlju ističe činjenica da je naša društvena stvarnost u svojoj srži prožeta kapitalističkim shvaćanjem svijeta i ljudskih odnosa. Služeći se analizama židovskog filozofa W. Benjamina i komentarima na njegovo djelo, najprije se govori o glavnim obilježjima kapitalizma shvaćenog kao religija. U trećem se poglavlju analizira teološko promišljanje T. Rustera koji je izazvao dosta pozornosti svojoim tezama o potrebi “razdruživanja” kršćanstva i religije u vremenu kapitalizma kao religije. Pri tome se pokušava kritički vrednovati njegovo promišljanje i na osnovi toga vidjeti zadaće teologije u današnjem društvenom okruženju.