Reforma teološkog studija. Program filozofsko-teološkog studija na katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu u usporedbi sa sličnim studijima u drugim zemljama - Mateljan, Ante (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Zalažući se za reformu postojećeg oblika dodiplom-skoga filozofsko-teološkog studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, autor u prvom dijelu rada izlaže nužnost uređenja reda studija prema parametrima Bolonjske deklaracije po ECTS-sustavu, a u skladu s temeljnim odrednicama crkvenih dokumenata o dodiplomskom teološkom studiju, sadržanima u apostolskoj konstituciji Sapientia christiana. U drugom dijelu rada, na temelju uvida u programe Centralne visoke bogoslovne škole, Teologije u Splitu i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, analiziran je dosadašnji razvoj teološkog studija u Splitu od 1963. do 2003. godine. U trećem dijelu rada napravljena je komparacija sadašnjeg reda filozofsko-teološkog studija na KBF-u u Splitu s glavnim odrednicama (odnos filozofskih i teoloških predmeta; grupe teoloških predmeta / katedre; obujam studija; predavanja i ispiti) teološkog studija na Teološkom fakultetu Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Tübingenu, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Louvainu i na Department of Theology Sveučilišta Notre Dame / Indiana u SAD-u.. Konačno, autor predlaže modificirani oblik filozofsko-teološkog studija, s manjim brojem kolegija i ispita te većim mogućnostima za osobni rad, seminare i vježbe.