Mogućnosti utjecaja kršćanskih vrijednosti na oblikovanje etike u javnoj upravi - Lozina, Duško; Klarić, Mirko (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Osnovna je namjera ovoga rada analizirati mogućnosti utjecaja teologije na formiranje etičkih vrijednosti u javnoj upravi. Daje se prikaz strukture upravne organizacije i determiniraju osnovni elementi, statički i dinamički, koji je tvore. Ukazuje se na kršćanske korijene europskoga kulturnoga i civilizacijskoga kruga, kao šireg okvira u kojem djeluje javna uprava, te se upozorava ne eroziju vrijednosti čiji su temelji duboko naslonjeni na kršćansko naslijeđe. To bi se neminovno moralo odraziti i na etiku u javnoj upravi, jer se urušavanjem ranijih ne moraju nužno formirati novi vrijednosni sustavi koji bi preuzeli njihovu ulogu, pa se u budućnosti može dogoditi da u društvu nema dovoljno izraženih vrijednosti prema kojima bi se ona trebala i morala orijentirati. Na kraju se ističe da bi teologija trebala zauzeti puno aktivniji, dinamičniji stav prema svijetu koji je okružuje, zauzimajući ono mjesto koje joj s obzirom na njezino značenje pripada.