Duhovno-psihološki vidovi ljudskog zdravlja - Szentmártoni, Mihály (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Ne postoji univerzalno prihvaćena definicija zdravlja. Službena definicija Svjetske zdravstvene organizacije da je zdravlje stanje u kojem je čovjeku potpuno dobro, ne zadovoljava zbog mogućih manipulacija te nedostatka duhovne i etičke dimenzije. Predlažu se alternativne definicije koje gledaju na zdravlje ne kao na stanje, nego kao na dinamičnu pojavu, nego kao na jedinstveni entitet, nego kao na strukturalnu stvarnost. Naglašava se važnost razlikovanja između objektivnog zdravstvenog stanja organizma i percepcije osobe o svojem zdravlju. U analizi duhovnih vidova zdravlja moguće je tijekom povijesti kršćanske duhovnosti pratiti pomak od zanemarivanja zdravlja do pretjerane brige za izlječenje u ime religije u novije vrijeme. Psihološki vidovi upozoravaju na opasnosti od mentaliteta koji je usredotočen na zdravlje te na moguće manipulacije njime od strane industrijalizirane medicine, ali se pomalo formira i jedna nova “kultura zdravlja”. Kao zaključak predlaže se “gledanje u perspektivi”, u smislu da zdravlje nije vrhovna vrednota, nego da svoj istinski smisao dobiva iz perspektive spasenja čitavog čovjeka.