Biblijski pogled na zdravlje - Odrljin, Miljenko (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Život kao vrijednost i njegova kakvoća tj. zdravlje u središtu su pozornosti objavljenog zakona tj. same Biblije. Ona bi čovjeku trebala biti izvor svekolikog znanja i najvažniji “priručnik” na životnom putu. Za razliku od znanosti ona govori o smislu stvarnosti, zdravlja i bolesti, o smislu života i smrti, čovjekova postojanja u povijesti. I što je dalje od tog izvora, čovjek biva sve više izgubljen i sve manje zdrav. U ovom smo radu nastojali upozoriti na tu činjenicu i ukazati na važost biblijskih propisa o zdravlju. Te je propise Bog stvorio kako bi čovjeku pomogao da se zaštiti od bolesti i sačuva dobro zdravlje. Životna načela koja je Bog propisao trebala bi pomoć čovjeku da stvori idealne uvjete za zdravo življenje. Sam Isus je izričito naglašavao da je došao ponuditi ljudima puninu života u dušu i tijelu. Vjera u njega i ljubav prema bližjemu čine čudesa, čiste dušu i liječe tijelo, vraćaju čovjeku zdravlje i životnu snagu.