Zdravlje – najviše dobro. Pogled na postmoderno shvaćanje ljudskog zdravlja - Gabriel, Karl (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Očito je da danas pojedinci i društvo na svojoj ljestvici vrednota zdravlju pridaju vrhunsko mjesto. Autor istražuje kako je ta činjenica povezana s dubokim promjenama koje se događaju u postmodernom društvu. Radikalni pluralizam, individualizacija i promjena norma imaju za posljedicu da se sada vrednota-zdravlje stavlja u nastale praznine koje je iza sebe ostavilo opadanje crkvenosti i religioznosti te poprima oblik specifične “ovostrane religije”. Za kršćanstvo je ta činjenica dvojaki izazov. S jedne strane Crkva treba kritički ukazivati na proturječja i paradokse takvoga shvaćanja zdravlja; s druge strane treba u dušbrižičkoj praksi pokazivati da kršćanska vjera pridonosi procesima ozdravljenja te istodobno snaži čovjekovu sposobnost da se nosi s činjenicom, kako se ne može raspolagati zdravljem i bolešću.