Uloga crkvenih karitativnih organizacija na području zdravstvene i socijalne skrb - Lozina, Duško; Klarić, Mirko (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Predmet ovog rada je analiza uloge crkvenih karitativnih organizacija u društvenoj zajednici na području zdravstvene i socijalne skrbi. Prati se crkveni angažman na uspostavi početnih oblika zdravstvene i socijalne skrbi, koji je trajao do pojave suvremene države i razvoja javnih službi. Tada dolazi do afirmacije koncepcije socijalne države, pa država putem svojega upravnog sustava preuzima obavljanje tih djelatnosti. Kriza postojećeg koncepta socijalne države dovodi do potrebe za jačanjem uloge nevladinih neprofitnih organizacija na području zdravstvene i socijalne skrbi. Usporedo s tim dolazi do reafirmacije načela supsidijarnosti i solidarnosti, koja bi trebala preuzeti integrirajuću i kohezivnu ulogu u suvremenoj društvenoj zajednici. Ta načela ujedno predstavljaju i važne sastavnice učenja katoličkoga socijalnog nauka, te čine polaznu osnovu za ustroj i funkcioniranje crkvenih karitativnih organizacija. Može se očekivati da će potreba za jačim angažmanom neprofitnih organizacija, temeljenih na načelima supsidijarnosti i solidarnosti, dovesti i do snažnijeg angažmana crkvenih karitativnih organizacija, zbog sukladnosti Crkvenog učenja i potreba suvremene socijalne države.