Mistična iskustva i teologija: Adrienne von Speyr i Hans Urs von Balthasar - Ivanda, Ivan (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
U ovome smo članku pokušali naznačiti komplementarnost dvaju poslanja, mističarke A. von Speyr i teologa H. U. von Balthasara. Naglasili smo jedinstvenost i značenje njihove posebne, vlastite karizme, a potom ukazali i na plodnost zajedničkog rada na području teologije i života Crkve. Smatramo da je ova suradnja u višestrukom pogledu obogatila život i rad velikoga teologa, a mističarki A. von Speyr pružila neophodnu duhovnu i stručnu teološku potporu, bez koje ne bi mogla doći do izražaja njezina karizma. Mistika može biti plodno mjesto teološke spoznaje. Štoviše, teologija se treba hraniti mistikom, jer tako zadobiva dimenziju dubine i istinske duhovnosti, bez koje ostaje apstraktna i u konačnici jalova. Takav put zahtijeva odvažnost i patnju. Von Balthasar i A. von Speyr su primjer odvažno propaćena puta zajedničkoga poslanja, koje zasigurno predstavlja istinsko obogaćenje za Crkvu.