Biblijska i izvanbiblijska mudrost. Mudrost – integralni dio objave - Vidović, Marinko (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Mudrosna refleksija je integralni i značajni dio biblijske objave. U ovom radu autor pokušava izložiti njezin prinos cjelovitijem shvaćanju biblijske objave. Pošavši od razjašnjenja mudrosne terminologije, preko načina izražavanja mudrosti, smještaja biblijske u kontekst nebiblijske mudrosti, temeljnih označnica mudrosti i odnosa biblijske prema nebiblijskoj mudrosti, dolazi do govora o superiornosti biblijske mudrosti pod raznim vidovima. Biblijska mudrost potpuno je ukorijenjena i odražava mudrosna strujanja okolnoga svijeta koja joj prethode ili su joj istodobna. Pod mnogim vidovima ne razlikuje se od nebiblijske mudrosti, sve dok u obzor mudrosne refleksije ne uđu povijesnospasenjske tradicije Izraela. U tomu obzoru biblijska mudrost ističe svoju superiornost pod vidom podrijetla mudrosti, njezinih ciljeva i ponašanja mudraca. Takav govor plod je uvjerenja biblijskoga mudraca da je mudrost Božji dar, da jedino božanska mudrost uspijeva razriješiti mnoge zagonetnosti života, da je mudrosna refleksija značajno obogaćena vjerničkim uvjerenjem o Božjoj transcendenciji koja može riješiti i zagonetnost smrti. Transcendentni Bog biblijske vjere upravo je po mudrosti prisutan u imanenciji ovosvjetskih događanja a da ništa ne gubi od svoje transcendencije. Mudrosna je refleksija značajno pomogla i novozavjetnim autorima u izricanju Kristova božanstva. Ponudila im je terminologiju za govor o njegovoj predegzistenciji i za razumijevanje onoga što je Bog u Kristu izveo za spasenje svijeta.