Kršćanske Crkve u europskom projektu - Bremer, Thomas (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
U početcima europskih integracijskih procesa religijska dimenzija nije doduše igrala nikakvu ulogu. Posljednjih godina, međutim, razmišljanje o “duši Europe” dobiva sve više na važnosti. Ono uključuje pitanje što je zapravo Europa, kako ona sebe definira. Pogled u povijest pokazuje da se shvaćanje Europe nekoliko puta mijenjalo. Za razumijevanje Kontinenta moramo dakle posegnuti za tradicijama i vrijednostima koje pak pokazuju da je “Europa” otvoren pojam. Za te tradicije i vrijednosti kršćanstvo u svojem zapadnom i istočnom obliku ima važno, ali ne isključivo značenje. Treba uzeti u obzir druge religije i sva sekularna nastojanja. Očito je da je Europa obilježena posebnom raznolikošću kojom se odlikuje. Zadaća je upravo Crkava da čuvaju tu raznolikost, pa time i identitet Europe.