Odnos evolucije i etike – teološko propitivanje granica - Matulić, Tonći (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Autor u ovom prinosu obrađuje temu odnosa evolucije i etike. Taj se odnos posljednjih sto i pedeset godina, točnije od Darwinovog objavljivanja Postanka vrsta (1859.), razvijao, s većim ili manjim znanstvenim intenzitetom, u svjetlu biologizacije etike ili naturalizacije morala. Da bi se hrvatska teološka zajednica pobliže upoznala s nastankom i razvojem ovog problem, autor u prvom dijelu prinosa rekonstruira povijesnu perspektivu biologizacije morala, ali bez pretenzija na cjelovitost i iscrpnost. U drugom dijelu pobliže kritički propituje sociobiološke postavke biologizacije morala. Sociobiologija je znanstveni neologizam koji označava ujedno ponovno buđenje biologizacije etike u zadnjoj četvrtini XX. Stoljeća, do danas. U trećem dijelu prinosa autor određuje, načelno i provizorno, bît problema u odnosu evolucije i etike, a koji se sastoji u razumijevanju metafizičkog ustrojstva ljudske naravi. Na pozadini te presudne ideje u zadnjem, četvrtom dijelu prinosa autor pobliže kritički analizira uvjete i mogućnosti evolucijskog razumijevanja podrijetla i naravi etičkog fenomena.