(Be)sramna kultura - Črpić, Gordan; Novak, Krunoslav (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Pri razmatranju problematike srama u članku su izdvojeni pojmovi sram i stid (shame). Polazeći od jezične uporabe pojma, ovaj rad želi pokazati što se shvaća pod imenicom sram, odnosno stid, te kako je to bitno vezano uz naše tijelo, kao i uz zajednicu. Pri analizi uporište se pronalazi u mislima Eliasa, Levinasa i Smitha. Iskustvo i shvaćanje srama tijekom povijesti, na analitičkoj razini, može se promišljati kroz tri paradigmatska razdoblja: predmodernu, modernu i postmodernu. S obzirom na čovjekovu tjelesnu prepoznatljivost, rad tematizira stvarnost ljudskoga tijela, koje je vanjski izraz duše, a duša je unutrašnja dimenzija tijela koja se otkriva kroz tjelesne izražaje. Uzimajući u obzir kultiviranost tijela u međuljudskim odnosima i u ljudskome društvu, u radu se posebno promatra poimanje srama u totalitarizmu. Promatrajući ulogu srama u društvenom kontekstu koji uključuje uskromljivanje (humbling), u totalitarnom sustavima uočava se ponižavanje (humiliation), čije težište se nalazi u ponižavanju osobe.