Značenje i funkcija stida iz perspektive moralne teologije - Bilokapić, Šimun (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Ovaj se članak ograničava na promatranje temeljnih značenja i funkcija stida iz jedne čisto moralnoteološke perspektive. Budući da je riječ o vrlo složenoj temi i fenomenu, autor nastoji prije svega definirati sam pojam stida i time barem približno naznačiti njegovu vrijednosnu i sadržajnu komponentu. Osvrće se potom na njegovo često reducirano razumijevanje tijekom povijesti, ističući posebno stalnu težnju, gotovo potrebu, da ga se s jedne strane radikalno niječe, a s druge strane neumorno afirmira. Upravo ta oprečna nastojanja i stavovi prema stidu, kako u povijesti tako i danas, nukaju autora na otkrivanje njegovih temeljnih zadaća i funkcija, pitajući se pritom jesu li one zaista pozitivne ili negativne, konstruktivne ili destruktivne, na korist osobi i društvu ili su na njihovu štetu? Ambivalentnost stida i mogućnost njegova falsificiranja potiču na moralnu prosudbu onih ponašanja koja redovito nazivamo “povredama stida”. U zaključnom dijelu rada autor se dotiče sasvim načelno i panoramski određenih pitanja i dilema koji se najčešće dovode u svezu s pojmom stida.