Sram u islamu - Sejdini, Zekirija; Petrov, Emanuel (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Tema srama u islamu može se proučavati s različitih gledišta. Promatra li se uobičajeno postupanje u islamskoj tradiciji, očito je da tema srama u islamu spada u praktično područje. Pri tome se radi o osnovama, utemeljenjima i savjetima za ćudoredno vladanje, tj. postupanje u suglasju s religioznim postavkama. Također, kad islamski filozofi, teolozi pa čak i mistici obrađuju ovu temu i druge teme, koje čak uključuju i razilaženje s njom, uvijek prednjači praktični, tj. ćudoredni aspekt srama. Nasuprot islamu, čini se da u kršćanskom shvaćanju tema srama i s njim povezana tema grijeha, tj. istočnoga grijeha, igra bitnu ulogu. Budući da je tema srama u kršćanstvu usko povezana s povijesti stvaranja, započet ćemo tako i ovo izlaganje, premda povijest stvaranja u tom smislu nema isto značenje za islamski kontekst kao u kršćanstvu.