Šport i kršćanske vrijednosti u hrvatskom društvu početkom XX. stoljeća - Ceraj, Saša (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2019)
Članak donosi oblike i načine promocije kršćanskih vrijednosti koje je, u skladu s promišljanjima dr. Ivana Merza, u svoje postulate ugradio i programskim djelovanjem promicao Hrvatski orlovski savez. Idejom „oduhovljenja” čovjeka te stvaranjem društva i športa utemeljenih na kršćanskim vrijednostima, Merz se originalno suprotstavio snažnom prodoru liberalizma -1920ih godina, osobito prisutna u djelokrugu javnog života i medijskom prostoru razdoblja. Merz uočava problem jednostranog sagledavanja športa kao isključivog sredstva formacije kulta tijela, što u opasnost dovodi moralne i etičke vrijednosti čovjeka. S naglaskom na međusobnu povezanost duše i tijela Merz tjelesno vježbanje uvodi u red askeze i promatra kao formativan element u procesu stvaranja kršćanskog savršenstva. Na taj način, slijedom tjelesnog vježbanja i športa kao najpopularnije pojavne forme i okosnice djelovanja hrvatskog Orlovstva, uspješno je ostvarena implementacija kršćanskih vrijednosti u hrvatsko društvo naznačenog razdoblja.