Životinje – Božje blago, a ne hrana ljudi. Zoologija u Post 1 i njezini imperativi - Grgić, Miljenka (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2020)
Studija izlaže zoologiju u Post 1, analizirajući ključne termine, izraze i tvrdnje. Studija pokazuje da Post 1 inzistira na statusu životinja kao živih bića, jamči im zasebni prostor u ekosustavu i povezuje njihovu svrhu i ulogu s neživom prirodom, a ne s čovjekom. Nadalje, studija otkriva da je stvaranje bogolikih ljudi u Post 1 dio Božje skrbi o životinjama. Ljudi su stvoreni bogoliki da budu dobri pastiri Božjeg blaga, da životinjama upravljaju prema božanskim zakonima i štite njihova prava i egzistenciju, a ne da njima proizvoljno gospodare. Osim toga, studija dokazuje da je ljudska zadaća u Post 1 realna i predstavlja moralni imperativ.