Presjek Berdjajevljeve misli pod vidom osobne i društvene dimenzije grijeha - Devčić, Ivan (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2021)
Ne možemo očekivati da ćemo u Berdjajevljevoj filozofiji naći neku sustavnu raspravu o grijehu u klasičnom smislu riječi. To ipak ne znači da on ne govori o grijehu. Ali taj je govor najčešće implicitan, uvijen u promišljanja o palom i idealnom stanju svijeta i čovjeka. U tom je smislu u Berdjajevljevoj filozofiji “objektivacija” sinonim za “grijeh”, a stvaralačko nemirenje s objektivacijom sinonim za vrlinu. Čitanje njegove filozofije s motrišta osobne i društvene dimenzije grijeha pokazuje, kako mi se čini, tri dimenzije grijeha: objektivnu, subjektivnu i kršćansku.