Pluralizam u Svetom pismu

Autor(i)

  • Ermenegildo Manicardi
  • Nikola Bižaca
  • Ante Mateljan

Sažetak

Svjestan poteškoće koju sa sobom nosi pokušaj da se jednim jedinim pogledom obuhvati široka tema pluralizma u Svetome pismu autor predlaže tri susjedne razine čitanja rečenog fenomena držeći ih različitima ali istodobno i komplementarnima.

Prvi dio ovog teksta proučava pluralizam kakav se očituje u procesu formiranja samih biblijskih tekstova. Naime, ti su tekstovi, premda posjeduju prepoznatljivu individualnost, sastavljeni od mnoštva kompozicijskih elemenata, koje ne razara, nego određuje jedinstvo objave i knjige koja je prenosi.

Drugi dio ovog teksta premješta se na razinu Isusove povijesti, o kojoj izvještavaju evanđelja, da bi pokazao kako je Isusovo ponašanje prema strancima i ljudima izvan njegova kruga moguće shvatiti pluralistički. Naime, Isus zna uvijek dohvatiti ono što u dubini povezuje njegove sugovornike s njime, a da pritom ne obezvrjeđuje i ne potiskuje međusobne razlike.

Treći i zadnji dio ovog razmišljanja nastoji sagledati odnos između završnog poslanja, koje predviđa nužni angažman učenika na sjedinjenju svih ljudi u znaku jedinog evanđelja, i pluralizma kakav je živio Isus iz Nazareta (tretiran u drugom dijelu), odnosno fenomena nesumnjivog pluralizma, koji karakterizira sadašnji biblijski tekst (kao što to proizlazi iz prvog dijela).

 

##submission.downloads##

Objavljeno

2017-10-16